Historia obiektów na Antoninach
![](https://glosleszna.pl/wp-content/uploads/2019/05/ZDJCIE-restbudg.jpg)
Czy wiecie Państwo co znajdowało się w budynkach Hotelu & Restauracji Antonińska ponad wiek temu?
![](https://glosleszna.pl/wp-content/uploads/2019/05/ZDJCIE-restwejcie-1024x629.jpg)
W 2016 roku nasza firma zdobyła tytuł Lidera Rewitalizacji w ramach konkursu organizowanego przez miasto Leszno. Nagrodę otrzymaliśmy za rewitalizację kompleksu na Antoninach, w skład którego wchodzą Hotel & Restauracja „Antonińska”, pensjonat dla osób starszych oraz Zakład Pielęgnacyjno-Opiekuńczy i Rehabilitacyjny „Niezapominajka”. Niewielu leszczynian zna jednak historię naszego obiektu.
Budynek, w którym znajduje się aktualnie Hotel & Restauracja Antonińska, wzniesiono około 1900 roku. Pełnił on rolę… stajni! Była ona jednym z obiektów folwarku, i obsługiwała przyległe założenie pałacowo-parkowe w Antoninach.
Na parterze oprócz stajni urządzono wozownię, a na poddaszu użytkowym znajdował się magazyn zboża, siana i ściółki dla koni.
W latach 20 ubiegłego wieku właścicielem kompleksu był Krzysztof Mielżyński – jeden z najbogatszych właścicieli ziemskich w Wielkopolsce. Hrabia mieszkał wówczas w Pałacu w Pawłowicach.
Krzysztof Mielżyński był jednym ze współzałożycieli Spółki Akcyjnej „Sandomiersko Wielkopolska Hodowla Roślin” w roku 1923, która swój najważniejszy oddział miała właśnie w Antoninach. To tutaj prowadzono uszlachetnianie buraka cukrowego oraz pszenicy i innych zbóż. Antoniny bardzo szybko stały się wzorcowo prowadzonym gospodarstwem, a produkowane u nas nasiona buraków cukrowych były cenione w kraju i zagranicą.
![](https://glosleszna.pl/wp-content/uploads/2019/05/ZDJCIE-restbudgogrdek-1024x534.jpg)
Kto z Państwa pomyślałby, że Antoniny, później Leszno, słynęło kiedyś z buraków cukrowych?
Związków hrabiego Mielżyńskiego z Lesznem jest o wiele więcej. Podczas remontu Pałacu w Pawłowicach zdjął on znajdujący się na dachu pałacu postument Atlasa, który podarował Lesznu. Pomnik stanął na placu Kościuszki. Niestety w niewiadomych okolicznościach zniknął podczas II Wojny Światowej.
W okresie powojennym po roku 1950 stajnia zmieniła przeznaczenie na magazyn ziarna z częścią biurową, laboratoryjną i zapleczem socjalno – sanitarnym dla pracowników rolnych.
Wraz z dobudową 3 kondygnacyjnego spichlerza przebudowano parter stajni, dostosowując budynek do nowej funkcji. Doprowadzono wodę, prąd, urządzono kotłownię na węgiel, ogrzewającą oba budynki, dobudowano do elewacji kominy.
![](https://glosleszna.pl/wp-content/uploads/2019/05/ZDJCIE-restwewn-1024x627.jpg)
Od 1959 roku budynki kompleksu na Antoninach funkcjonowały jako oddział państwowego przedsiębiorstwa Hodowla Buraka Cukrowego.
Gdy nasza firma nabyła obiekt, znajdował się on w fatalnym stanie. Postanowiliśmy jednak podjąć się wyzwania i przystosować zabytkowe budynki na nowe funkcje.
Postanowiliśmy przekształcić budynki w zespół oddziałów rehabilitacyjno – opiekuńczo – pielęgnacyjnych z zapleczem hotelowo – gastronomicznym i kulturalnym. Jedyne takie miejsce w Lesznie.
To było trudne, ale i pasjonujące przedsięwzięcie. Zarówno dla nas, jak i architektów. Ze względu na układ konstrukcyjny, rozkład stropów i stan techniczny, budynki nie były przystosowane do pełnienia nowej funkcji. Musieliśmy poddać je gruntownej przebudowie.
Wszystkie budynki wchodzące w skład kompleksu pochodzą z różnych okresów. Każdy posiadał inny styl architektoniczny. Postaraliśmy się, aby połączyć je w spójną całość. Efekty naszej pracy mogą ocenić Państwo sami. Odwiedzając nasz hotel i restaurację z pewnością niewielu gości zdaje sobie sprawę, że przekracza progi XX wiecznej stajni, która dodatkowo jeszcze przed wojną i przez wiele późniejszych lat stanowiła miejsce produkcji buraka cukrowego.
Tekst pochodzi ze strony Hotel & Restauracja Antonińska, Leszno, Wielkopolska.