Hiszpania od kuchni (sponsorowane)
Już w ten piątek w godzinach 19:00 – 22:00 zapraszamy Państwa na wyjątkowy wieczór kulinarny z kulturą hiszpańską w tle w Hotelu i Restauracji Antonińska.
Imprezę poprowadzi rodowity Hiszpan – Jose Antonio Lopez Hita, który od ponad pięciu lat mieszka w Polsce, a od roku jego miejscem na ziemi stało się Leszno. Jak tutaj trafił?
Jose najpierw mieszkał w Poznaniu, a następnie przyjechał do Leszna, aby pracować jako wolontariusz w fundacji CAT – “Leszno mnie zauroczyło i postanowiłem zamieszkać tu na stałe. Poznałem tu swoją drugą połówkę i założyłem rodzinę” – zdradza nam Jose.
Jose pochodzi z Murcji, regionu Hiszpanii, który nazywany jest Sadem Europy. Znajdziemy tam liczne sady cytrusowe oraz winnice. Jego rodzina od wielu lat związana była w winiarstwem, a Jose szybko połknął tego bakcyla.
Dziś, pod marką La tienda, zajmuje się sprawdzaniem do polski najlepszych gatunków hiszpańskiego wina, a także najwyższej jakości serów, wędlin i oliwy. Właśnie tych produktów będziecie Państwo mogli spróbować podczas piątkowej kolacji.
Wraz z Jose będziemy gościć jeszcze dwóch innych hiszpańskich kucharzy, którzy przygotują dla Państwa: tapasy z klasycznych hiszpańskich produktów, czy paellę w dwóch wersjach, która będzie przygotowywana na żywo. Będą także hiszpańskie wędliny, które produkowane są z wyjątkowych czarnych świń iberyjskich.
Co sprawia, że wędliny te są wyjątkowe? Otóż świnie te żyją na wolności. Codziennie pokonują wiele kilometrów w poszukiwaniu jedzenia, a ich dieta składa się głównie z żołędzi – “To właśnie wolność i dieta wpływają na jedyny w swoim rodzaju smak tego mięsa. Chciałbym go opisać słowami, ale to bardzo trudne zdanie. Macie takie powiedzenie “niebo w gębie”, to chyba najbliższe prawdzie. Ale najlepiej spróbować i przekonać się samemu” – tłumaczy Jose.
Okazja nadarza się już w ten piątek. (Zapraszamy do dołączenia do wydarzenia także na Facebooku). A to nie wszystkie atrakcje, które dla państwa przygotowaliśmy. Czymże byłoby dobre jedzenie bez równie dobrych trunków. Wraz z Jose zaplanowaliśmy dla Państwa degustację 7 win z różnych winiarskich regionów Hiszpanii. Sommelier opowie o winach i sposobach ich łączenia z poszczególnymi produktami spożywczymi.
Oprócz wyjątkowego hiszpańskiego jedzenia i win, podczas kolacji odbędzie się także pokaz hiszpańskich tańców. Chętni będą mogli nauczyć się choćby podstaw flamenco.
“To będzie jedyna w swoim rodzaju wycieczka z jedzeniem, winem i tańcem po najciekawszych zakątkach Hiszpanii” – zapewnia Jose i trudno się z nim nie zgodzić. Wszak oprócz sprzedaży wina i jedzenia, Jose zajmuje się także pilotowaniem drona. A z takim pilotem na pewno nie będziemy się nudzić.